AllmÀn info

Antagning

I Åbolands Teaterskola antas elever till den grundlĂ€ggande konstundervisningen i den ordning som de anmĂ€ler sig. Gamla elever kan reservera sin studieplats till följande lĂ€sĂ„r genom förhandsanmĂ€lan. Alla anmĂ€lningar görs via Eepos och förĂ€ldrarna fĂ„r inloggningsuppgifter sĂ„ att de kan sköta förhandsanmĂ€lan i början av maj. 

Antagning av nya elever sker under vĂ„ren nĂ€r terminen tagit slut eller under hösten innan terminsstart. Eleverna antas enligt Ă„ldersgrupp och man kan pĂ„börja studierna i vilken Ă„lder som helst. Vi strĂ€var till att alla ska kunna slutföra sina studier oberoende av i vilken Ă„lder studierna pĂ„börjats. 

Eepos

Terminsavgifter 

Åbolands Teaterskola Ă€r en privat lĂ€roinrĂ€ttning som beviljats undervisnings rĂ€tt av Pargas stad och Åbo stad. Teaterskolan upprĂ€tthĂ„lls av Åbolands Ungdomsförbund genom stöd, fondbidrag och terminsavgifter.  I terminsavgiften ingĂ„r undervisning, pjĂ€srĂ€ttigheter och material som krĂ€vs för scenframstĂ€llningar och kurser. Terminsavgifterna Ă€r en viktig del av sjĂ€lvfinansieringen och mĂ„ste justeras enligt stigande hyror och andra utgifter.

Det Ă€r möjlighet att ansöka om subventionerad terminsavgift som Ă€r 50% av den normala avgiften. Subventionerad terminsavgift beviljas för en termin Ă„t gĂ„ngen. Info om nĂ€r man kan söka om subventionerad terminsavgift fĂ„s av personalen i början av terminerna. 

Subventionerade terminsavgifter erbjuds för att trygga deltagande för elever vars familjer har det ekonomiskt utmanande.
En fritt formulerad ansökan med bilagor skickas till auf[Ă€t]auf.fi  och riktas till Åbolands Ungdomsförbunds verksamhetsledare. Bilagor som ska tillĂ€ggas Ă€r uppgifter om inkomst och skatteintyg. Uppgifterna granskas endast av verksamhetsledare och kassör  pĂ„ Åbolands Ungdomsförbund och bilagorna bevaras endast en termin. Man kan ansöka om subventionerad terminsavgift varje termin.  

Man kan fĂ„ subventionerad terminsavgift för tvĂ„ syskon men man kan inte fĂ„ syskonrabatt pĂ„ en subventionerad terminsavgift. 

Eventuella tillÀggsdatum för ansökan av subventionerad terminsavgift informeras om till alla som deltar i pÄgÄende termin nÀr de Àr aktuellt.

Terminsavgifter för lÀsÄret 2023-2024

Grupper i Pargas

Förberedande studier: 85€/termin (FolkhĂ€lsans jumppasal)

Gemensamma studier: 125€/termin (PIUG Kultursal/ SkrĂ€bböle skola)

Temastudier: 125€/termin (PIUG Kultursal)

Grupper i Åbo

Förberedande studier: 90€/termin (GillesgĂ„rden)

Gemensamma studier: 145€/termin (GillesgĂ„rden)

Temastudier: 145€/termin (GillergĂ„rden)

Syskonrabatt -15% (GĂ€ller inte för elever som gĂ„r i teatergruppen för Ă„k 1-2)

Nya elever kan komma med och pröva pĂ„ verksamheten i början av varje lĂ€sĂ„r. Detta betyder att man kan delta i tvĂ„ övningar och sedan bestĂ€mma sig om man vill fortsĂ€tta med verksamheten. Alla elever som vill pröva pĂ„ mĂ„ste anmĂ€las av en förĂ€lder.

  • Om man anmĂ€ler före lĂ€sĂ„rets början sker det pĂ„ samma sĂ€tt som alla andra anmĂ€lningar; via den elektroniska anmĂ€lningsblanketten.
  • Om lĂ€sĂ„ret redan har börjat kan elevens förĂ€lder kontakta ledaren för instruktioner och ifall det finns plats i gruppen. 

Åbolands Teaterskola förbehĂ„ller sig rĂ€tten att fakturera terminsavgiften i sin helhet (Ă€ven i rater) om vĂ„rdnadshavaren inte annulerar platsen innan den tredje övningen. Åbolands Teaterskola betalar inte heller tillbaka terminsavgifter om undervisningen mĂ„ste avbrytas pĂ„ grund av utomstĂ„ende omstĂ€ndigheter

Detta gĂ€ller Ă€ven alla gamla elever. Detta gĂ€ller alla teatergrupperna i Åbolands Teaterskola.

Ansvar och försÀkring

LĂ€raren har ansvar för eleverna under övningstid men inte före eller efter. OBS! Eleverna Ă€r inte försĂ€krade frĂ„n Åbolands Teaterskolas sida sĂ„ vi rekommenderar en egen försĂ€kring.

Studier

Åbolands Teaterskola erbjuder grundlĂ€ggande konstundervisning i teaterkonst. LĂ€roplanen Ă€r utarbetad efter Utbildnings och Kulturministeriets grunder för lĂ€roplanen inom den grundlĂ€ggande konstundervisningen.  Om man vill lĂ€sa lĂ€roplanen i sin helhet kan man hitta den till vĂ€nster under fliken lĂ€roplan.

LĂ€roplanen Ă€r uppbyggd av gemensamma studier som i regel görs under Ă„k 3-6 och temastudier som görs av Ă„k 7 och uppĂ„t. Åk 1-2 gör förberedande studier (konstfostran för smĂ„barn) som kalkylmĂ€ssigt faller utanför lĂ€roplanen.  

FrÄnvaro

FrĂ„nvaron meddelas direkt till den egna lĂ€raren. Ifall eleven Ă€r förhindrad att komma pĂ„ sin lektion Ă€r lĂ€raren inte skyldig att ta igen denna lektion senare. Om eleven kommer att göra en resa eller av nĂ„gon annan orsak vara frĂ„nvarande under en lĂ€ngre tid kan han eller hon diskutera med lĂ€raren och ordna undervisningen dĂ€refter.

LĂ€raren Ă€r inte skyldig att ta igen en lektion som en elev annullerat i sista minuten. Om lĂ€raren Ă€r frĂ„nvarande pĂ„ grund av sjukdom eller annan orsak, ser Åbolands Teaterskola till att en vikarie hĂ„ller timmen eller att lĂ€raren vid ett senare tillfĂ€lle tar igen lektionen enligt överenskommelse.